Det har varit en mycket annorlunda tid de senaste två veckorna. Allt från Iris fyllt 6år till leverans av valpar.

Iris födelsedag var lugn och fin – skulle hon kanske överaska oss att få på sin egen dag? Men nej så vart det inte, och inte blev det på utsatt dag heller.

Innan valparna kom, var det en otrolig väntan och en stigande oro – varför kommer de inte? Det blev många samtal med både veterinärer och fina stöttande vänner. Men så på fredagen den 5april så vågade vi inte vänta längre. Iris var på dygn 66, vilket är 3 dagar över beräknad valpning. Hon hade varit mycket orolig från onsdagen, så öppningsstadiet höll på. Tanken när vi kom till kliniken var att se så valparna mådde bra, kolla kalknivå och säkerställa att hon hade öppnat sig – för då var hon ju värksvag.

Sagt och gjort. Veterinären kunde inte känna om cervix hade öppnat sig. Kalk- och glukosnivåerna var bra nästan höga. Ultraljudet visade att hjärtan slog och röntgen visade att det var 2st valpar!

2valpar – hon hade väl fler på ultraljudet???

Hursomhelst, så efter röntgen så tog vi ytterligare ett ultraljud för att titta på båda valparnas puls – de slog inte lika fort! Den ena valpen låg på 185 i puls och den andra strax över 200 – inte bra! Rekommendationen var att nu snitta Iris för att rädda båda valpar! Men jag ville helst inte snitta Iris om det inte var nödvändigt!

Mycket diskussioner och vånda ledde tillslut till att ta ytterligare ett ultraljud för att se och räkna igen pulsen. ”om valpen fortfarande ligger lågt så snittar vi” – och så blev det.

Det visade sig att Iris var inte värksvag utan var fortfarande i öppningsstadiet… Men ut plockade de 2 helt underbara valpar en hane och en hona. Hanen hade kommit ut ett tjut. Båda valparna var mycket pigga och starka.?För att hålla värmen på dem, så blev det att förvara dem mot bröstet – vilken fantastisk känsla.❤️❤️

Lucia och Lucien 5 april

Värre var det med Iris – stackarn ❤️Helt groggy tittade hon bara på oss och undrade vad vi nu hade gjort. Vad hade vi i famnen som lät?

Groggy som hon var så tog hon ändå till sig valparna – fantastisk Iris! ❤️

Veckan som nu har varit har varit mycket jobbig men stundtals helt ljuvlig. Att se Iris ha ont är fruktansvärt, så någon sömn har det inte blivit. Hon fick ju givetvis mjölkstockning som vi ”knådade” bort och passade oxå på att sluta äta ?Valparna dock, vilka underbara valpar.? De har vuxit fint. Livet går ut på att äta, sova, bli tvättad och snutta. Iris är helt fantastisk med dem! ❤️

Idag är de som sagt var en vecka gamla och Iris mår mycket bättre. Hon äter lite igen och såret läker fint. Hon tycker dock att det kliar lite väl mycket ?

1vecka Lucien och Lucia