Barbet är en pälshund, den kräver regelbunden borstning av pälsen. Eftersom den inte fäller måste de döda håren borstas ut. Periodvis tovar pälsen extra mycket t ex vid byte från valp/unghundspäls och när pälsen blir lång. Många upplever att pälsen blir bättre vid ca 2 års ålder då hunden har fått sin vuxenpäls. Det finns olika typer av päls, vågig/storlockig och krullig.

Pälsen behöver klippas ner 1-2 gånger om året. Det kan göras med maskin eller med sax. Den växer ca 1 cm i månaden. Något man kan tänka på om man planerar att ställa ut. Om man inte vill ställa ut kan man med fördel hålla pälsen kortare och på så vis minska pälsvården och risken för tovor.


Utrustning

Borste – bättre modell som fungerar på samma vis som en karda

Kam – gärna med glesa rullande piggar, för att reda ut tovor och komma åt på lite besvärligare ställen.

Sax – gärna en mindre modell till tassar och en av god kvalitet för att klippa pälsen.

Elektrisk klippmaskin med olika skär( jag använder 3 och 5)

Klotång/ kloslip 

Schampo/balsam – jag rekommenderar varmt Tassarnas schampo https://www.tassarnas.com/

Öronrengörningsmedel 

 

Klor

Klipp eller slipa lite och ofta. Ca var 14.e dag

Borstning

Karda/borsta/kamma hunden varje vecka från svansrot till nosspets i fält. Lyft på över håret så ni kommer åt att borsta det undre lagret ordentligt. Men borsta aldrig med borsten ner i huden. Börja utmed ryggraden från svansroten och arbeta igenom hela hunden upp till huvud. Fortsätt sedan på sidorna på samma sätt. Borsta/karda/kamma benen från tassen och uppåt.  Borsta svansen ordentligt från svansrot till topp. Den tovar lätt. Komihåg magen och huvudet.

Har du hanhund? Klipp ner håret runt penis och kolla pälsen runt pungen. Den tovar lätt.

Öronen

Kamma en bit i taget medhårs insida och utsida. Undvik att klippa ner pälsen på öronen om du tänker ställa ut, det håret växer mkt långsamt. Glöm inte rengöra öronen och ta bort löst hår ur hörselgången. Lukta ofta din hund i örat, så märket du direkt om något är på tok.

Tassarna

Klipp rent mellan trampdynor om det behövs, så blir det renare inomhus också. Det tovar sig gärna mellan tår och trampdynor. Låt hunden stå (gärna på ett bord för att spara ryggen på er själva) runda av tassarna med sax mot underlaget så inte pälsen går utanför själva tassen.

Smörj gärna in trampdynorna lite då och då. Särskilt på vintern då det på vissa ställen används mycket salt på vägar och trottoarer. En bra salva är försvarets hundsalva, som finns på Apoteket.

Bad

Schamponera hunden vid behov, om den börjar lukta eller på annat sätt känns smutsig.

Använd ett milt schampo till valpen, rekommenderar Tassarnas Aloevera schampo. På vuxen hund använder jag Tassarnas Grönlera schampo(fantastiskt bra!) Det finns flera olika alternativ – ta gärna kontakt med Tassarnas för att prata om just din hunds päls och hud – kanske skulle det vara bra att använda Tassarnas Havremjöl schampo till unghunden som har fått lite klåda?

Klippning av barbet.

Du kan med fördel klippa ner hunden ordentligt 1-2 gånger om året.

Om du är intresserad av utställning, så kan det vara bra att ”klippa topparna” där emellan, se nedan klippschema. Är du inte utställnings intresserad går det bra att hålla pälsen något kortare och den blir då mera lättskött.

Inför utställning.

Karda igenom hela hunden en vecka innan utställning. Schamponera och handdukstorka. Låt den självtorka. Karda inte utan låt pälsen, utan låt den locka sig naturligt efter badet. Kontrollera om tassarna behöver klippas. Komihåg klorna. När det är sommar och varmt rekommenderas att karda hunden, schamponera och sedan låta den simma i någon ren sjö strax innan utställningen. Perfekt päls och lockar inför bedömningen!

* källa: Delar av ovan text är hämtad från Svenska barbetklubben – SBBK – www.barbet.se