Barbet är en mycket social och mjuk hund, den anpassar sig helt efter situationen. Dess intelligens och naturliga följsamhet gör den mycket lätt att lära och jobba med. Rasen har oftast en ”på och av knapp” för att ta det lugnt när den är hemma men är full av energi utomhus.

Den älskar att hänga med på allt och vill inte gärna lämnas ensam. Eftersom det är en jakthund i grunden, så finns det ett driv som är viktigt att ta hand om, så långa promenader dagligen är viktigt och annan mental stimulans. Tyvärr är det inte så många som använder sin barbet i jakt i Sverige. men att jobba med nosen är en väldigt bra aktivering. Viltspår, personsök , specialsök och Nosework passar dem väldigt bra. Andra aktiviteter såsom agility, freestyle, lydnad och andra bruksgrenar är oxå bra. Vissa linjer har mer jakt i sig än andra. Irisens tillhör dem med mycket jakt och driv.

Det är nödvändigt att regelbundet sköta pälsen. Pälsarna skiljer sig en hel del mellan individer, så allt från medel till svår päls finns. Detta beror på vilka gener som ligger bak i stamtavlan. Under framförallt 80-90 talet så användes tyvärr andra raser i aveln, IWS,SWD, PWD och pudel, vilket ger sig utryck i de flesta kullar idag i form av päls, storlek, energi och mentalitet. Pälsen kan med fördel klippas ner 1-2 gånger om året, tänk dock på att vid utställning bör pälsen vara minst 5cm.

RAS illustrerat

domarkompendium-barbet